5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ЗИМСКИ ГУМИ И ЛЕТНИ ПАТИШТА СЕ ЛОША КОМБИНАЦИЈА

 

Ако сте еден од оние луѓе кои возат со исти гуми целата година: Ова е статијата која што мора да ја прочитате Летото и зимските гуми не одат заедно. Тоа е како да носите шал и ракавици за време на топли, летни денови. Не ви се се допаѓа миризливата, леплива пот која тече по вашиот грб? Добро, вашиот автомобил не ги сака зимските гуми додека возите по топли и сончеви патишта.
Ве молиме, разгледајте ги причините зошто треба да ги промените гумите со сезоните наведени подолу. Ниту еден од нив не е залуден.

 

Зимски гуми се истрошуваат побрзо со топли температури

Не ви се допаѓа миризливата, леплива пот која тече низ грбот лето? Па, вашиот автомобил не ги сака зимските гуми додека возите по топли и сончеви патишта. Значи, зимските гуми се одлични кога се поминуваат преку снег и мраз. Но, кога ќе стане потопло, флексибилната гума ќе се истроши многу полесно од поцврстата гума на летната гума. Запомнете дека зимските гуми се дизајнирани да траат две до три зимски сезони. Со користење на нив преку целата година, тие нема да траат толку долго.
 
 

Перформансите на автомобилот ви се намалуваат

Ако возете по автопатот, и одеднаш гледате пречка, би сакале да бидете способни да реагирате брзо, нели? Начинот на кој вашиот автомобил реагира на управувањето е директно под влијание на неговите гуми. Зимските гуми се малку помеки, така што тие можат да се прилагодат на солиден терен на зимски услови. Меѓутоа, во текот на летото, таа мекост ќе го зголеми времето за реакција на пречки. Дали знаевте дека просечната разлика во растојанието на сопирање помеѓу летните и зимските гуми изнесува 1,5 метри во летните услови? Кога е влажно, тоа растојание оди до 4 метри! Значи менувањето на летните гуми прави огромна разлика.

Заштедувате пари со промена во летни гуми

На долг рок, ќе заштедите многу повеќе пари со тоа што ќе ги промените гумите, одколку доколку возите со зимски гуми целата година. Како што споменавме погоре, зимските гуми многу лесно се трошат во летниот период.
 
 

Ќе трошите помалку гориво

Исто така, ќе заштедите пари на гориво. Летните гуми се направени од поцврста гума која што ја задржува цврстината на гумата. Ова им овозможува на гумите полесно да се ротираат, што значи дека моторот мора да работи помалку за да го задржите вашиот автомобил да се движи. Се разбира, ова ќе направи разлика додека плаќате на бензинската пумпа. Ако вашиот мотор работи помалку, ќе троши помалку гориво.

Возењето е позабавно со соодветната гума

Ако сакате да ја почувствувате вистинската радост во возењето на летните возила, префрлете се на летните гуми. Давање на вашиот автомобил соодветна опрема за возење над сончеви ридови и по топли патишта ќе го направат вашето возење многу позабавно.